Ακόμα μία παράταση στην απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες κατά τη σύνοδο κορυφής η οποία παρέπεμψε την οριστικοποίηση των μέτρων για την ενεργειακή κρίση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Δευτέρα.
Σύμφωνα με το Reuters, συμφώνησαν για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας με τη μαύρη λίστα σχεδόν 200 ακόμη ατόμων και την απαγόρευση επενδύσεων στη βιομηχανία εξόρυξης της Ρωσίας, μεταξύ άλλων. Εκτός από τις κυρώσεις σε διάφορες οντότητες, τράπεζες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και μελών της οικογένειάς του, η Ε.Ε. ενέκρινε προηγουμένως εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα και θαλάσσιου πετρελαίου σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους.
Η απόφαση, η οποία απαιτεί ομοφωνία, ελήφθη αφού η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν προειδοποιήσει ότι οι προτεινόμενες εξαιρέσεις για την επισιτιστική ασφάλεια ενδέχεται να ωφελήσουν τους Ρώσους ολιγάρχες στον κλάδο των λιπασμάτων.
Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών επιβεβαιώνουν την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας, ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023 προς την Ουκρανία τονίζοντας ότι θα εντείνει επειγόντως την βοήθειας ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων σε είδος, και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ζωτικής σημασίας υποδομών της χώρας για να περάσει τον χειμώνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εντείνει την υποστήριξή της για τις πιο επείγουσες ανάγκες υποδομής της Ουκρανίας.
Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή να εντείνει τον συντονισμό με την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους για την παροχή βιώσιμου εξοπλισμού προτεραιότητας στην Ουκρανία, όπως κινητούς σταθμούς θέρμανσης, γεννήτριες, μετασχηματιστές ισχύος και εξοπλισμό υψηλής τάσης και φωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Παρισιού για την ανθεκτικότητα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τη 13η Δεκεμβρίου 2022.
Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και για το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης. Τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της χώρας και εντείνοντας τη διμερή παροχή υποστήριξης, ιδίως τις ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν ότι οι συνεχείς επιδρομές της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών αμάχων, πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για να προκαλέσει ακόμη περισσότερα δεινά στον ουκρανικό λαό, είναι ένα έγκλημα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία. «Πρέπει να σταματήσει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους τους διεθνείς εταίρους να κάνουν παρόμοιες εκκλήσεις και να ασκήσουν την επιρροή τους για τον σκοπό αυτό».
Τέλος, το Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μη στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και υπογραμμίζει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Η Ε.Ε. υιοθετεί τον ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παράλληλα, οι 27 αποφάσισαν χθες την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ελάχιστου φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, μετά την άρση των εμποδίων από την Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς ήταν απαραίτητη η ομοφωνία για να εγκριθεί το σχέδιο οδηγίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της συμφωνίας να υπάρξει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι από σχεδόν 140 χώρες υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη).
Βαρσοβία και Βουδαπέστη εμπόδιζαν την προώθηση του φακέλου από την αρχή της χρονιάς, για να εξασφαλίσουν την επικύρωση από την ΕΕ των σχεδίων τους για την ανάκαμψη των οικονομιών τους, που συνεπάγονται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Αφού έλαβαν εγγυήσεις πως θα δοθεί πράσινο φως στα σχέδια αυτά, αμφότερες ήραν τις επιφυλάξεις τους στο πλαίσιο συμβιβασμού για διάφορους φακέλους.
Για το τέλος «μεγάλου ταξιδιού με εμπόδια σε κάθε βήμα», την «επικράτηση της ενότητας» που θα «ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη και όλους τους πολίτες της ΕΕ» έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε ανακοίνωσή του.
Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος δεν είναι παρά μέρος της συμφωνίας του ΟΟΣΑ με το μέτρο να αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2023. Ο πρώτος πυλώνας, που προβλέπει την επιβολή φορολογίας στις χώρες όπου εξασφαλίζουν τα κέρδη τους, για να μπει τέλος σε κάποιες πρακτικές φοροδιαφυγής, αφορά κυρίως τους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται διεθνής συμφωνία, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξήρε τη «μείζονα πρόοδο για όλους εκείνους και όλες εκείνες που θέλουν (…) φορολογική δικαιοσύνη». Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επίσης χαιρέτησε την απόφαση.